PARLAMENTUL EUROPEAN & COMISIA EUROPEANA
60 de ani de la semnarea Tratatelor de la ROMA
30 de ani de ERASMUS +
10 ani de la intrarea României în Uniunea Europeană

Parlamentul European este singura instituţie a Uniunii Europene aleasă prin vot universal direct de către cetăţeni, o data la cinci ani.
Parlamentul exercita trei puteri fundamentale: puterea legislativă, puterea bugetară şi puterea de control politic asupra instituţiilor europene.
Parlamentul participa la procesul de adoptare al legislatiei UE si controleaza activitatea Comisiei Europene
Sediul oficial al Parlamentului European este la Strasbourg unde eurodeputatii se intalnesc o saptamana pe luna in sesiuni plenare.
Componență
Numărul deputaților din fiecare țară este, în principiu, proporțional cu populația sa, dar în practică se aplică sistemul "proporționalității degresive": nicio țară nu poate avea mai puțin de 6 parlamentari sau mai mult de 96, iar numărul total al acestora nu poate depăși 751 (750 plus președintele). Membrii Parlamentului European sunt repartizați în funcție de afilierea politică, nu de naționalitate.
Președintele reprezintă Parlamentul atât în relația cu celelalte instituții ale UE, cât și pe plan extern, și are ultimul cuvânt de spus cu privire la bugetul Uniunii.
Cum lucrează Parlamentul?
Activitatea Parlamentului se împarte în două etape principale.
- Comisiile pregătesc legislația.
Parlamentul numără 20 de comisii și 2 subcomisii, fiecare ocupându-se de un anumit domeniu politic. Comisiile examinează propunerile legislative, iar deputații și grupurile politice pot propune modificarea sau respingerea unui act legislativ. Aceste aspecte sunt discutate și în cadrul grupurilor politice. - Ședințele plenare au ca scop adoptarea legislației.
Deputații se reunesc în plen pentru votul final pe marginea legislației și a amendamentelor propuse. În general, ședințele plenare de desfășoară la Strasbourg, patru zile pe lună, dar se pot organiza și sesiuni suplimentare la Bruxelles.

Comisia Europeană este instituţia cea mai "revoluţionară" din sistemul comunitar, fiind motorul integraţionist al Uniunii.Apreciata drept " gardianul respectării tratatelor", este organul executiv al Uniunii Europene.
Comisia încorporează un comisar din fiecare stat membru numiti pentru un mandat de 5 ani Fiecare comisar este responsabil de un anumit portofoliu sau un anumit domeniu politic la fel ca ministrul unui guvern.
Sediul Comisiei Europene este la Bruxelles.
Componență
Conducerea politică este exercitată de o echipă formată din 28 de comisari (câte unul din fiecare stat membru), în fruntea cărora se află președintele Comisiei. Acesta decide de ce domeniu politic răspunde fiecare comisar. Colegiul comisarilor este alcătuit din președintele Comisiei, cei șapte vicepreședinți, inclusiv prim-vicepreședintele și Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, și alți 20 de comisari responsabili pentru diverse portofolii.
Președintele este ales în urma nominalizării de către liderii naționali în cadrul Consiliului European, pe baza rezultatelor obținute la alegerile pentru Parlamentul European.
Ce face Comisia?
Propune noi acte legislative
Comisia este singura instituție a UE abilitată să propună acte legislative, pe care le înaintează spre adoptare Parlamentului și Consiliului, având ca scop:
- protejarea intereselor UE și ale cetățenilor săi cu privire la chestiuni care nu pot fi abordate în mod eficient la nivel național
- soluționarea unor chestiuni tehnice prin consultarea experților și a cetățenilor.
Gestionează politicile UE și alocă fonduri europene
- Stabilește prioritățile de cheltuieli ale UE, împreună cu Consiliul și Parlamentul.
- Elaborează bugetele anuale în vederea aprobării de către Parlament și Consiliu.
- Controlează cheltuielile, care sunt verificate de Curtea de Conturi.
Garantează respectarea legislației UE
- Alături de Curtea de Justiție, Comisia are responsabilitatea de a se asigura că legislația UE se aplică în mod adecvat în toate statele membre.
Reprezintă UE pe scena internațională
- Se exprimă în numele tuturor țărilor din UE în cadrul instanțelor internaționale, în special în domeniul politicii comerciale și al ajutorului umanitar.
- Negociază acorduri internaționale în numele UE.